El Parlament de Catalunya ha aprovat el Llibre II del Codi Civil Català

GUARDA I CUSTODIA COMPARTIDA

El Parlament de Catalunya ha aprovat  el Llibre II del Codi Civil Català, relatiu a la persona i família, que entrarà en vigor el pròxim any.

El legislador català seguint els passos de França, Bèlgica o  Alemanya, entre altres,   ha disposat  un canvi en la tradició social/cultural en relació a la Guarda i Custodia dels fills, estipulant (i aquesta és la gran novetat) pel cas d’ inexistència d’acord entre les parts en una concreta modalitat de custòdia, la guarda i custodia compartida.

 Per tant, estem davant d’una  revolució jurídica, que pretén una identitat de drets i deures entre els cònjuges i   la mateixa relació estable  entre fills i  progenitors.

 Existeix però,   la excepció, per aquells casos on el benefici del menor així  ho recomani, l’autoritat podrà determinar la guarda i custodia individual per un dels progenitors; sobretot per la existència de sentència que reconegui el maltractament de violència domèstica o per aquelles famílies on segueixin els pilars tradicionals d’atenció dels fills.

L’objectiu pretès pel legislador és que el temps del menor es distribueixi de forma compartida, i que tots dos progenitors s’impliquin en la criança diària dels fills, oblidant l’actual sistema on es relega,  en la majoria dels casos als pares, a una figura de cap de setmana, d’entreteniment i sense autoritat.

Aquest canvi en la guarda i custodia, suposa entre altres un important canvi en el regim de pensió d’aliments, que tot i que haurà de fixar-se al pla de parentalitat, es trenca amb la eterna baralla del pagament de la pensió, doncs les despeses d’aliments, en sentit estricta, entenem hauran de ser abonades pel progenitor custodi en cada moment, i les altres , hauran de ser sufragades per tots dos progenitors, atenent al criteri de proporcionalitat. I aquest serà un altre element a decidir, o be creant una compte conjunta , o be abonant un directament la despesa i recuperant-la de l’altre progenitor.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s